Brezplačna dostava nad 30€
Velika noč ti prinaša dodaten 10% popust in brezplačen Jolie serum za obraz! Uporabi kodo: VELIKANOC
jesen

Kako omiliti oksidativni stres in preprečiti prezgodnje staranje?

Vsi (ženske še posebej) se kmalu po 25. letu starosti začnemo spraševati, kako preprečiti oziroma upočasniti prezgodnje staranje. Redkokdo pa se vpraša, kako omiliti oksidativni stres, ki je eden od ključnih dejavnikov prezgodnjega staranja. In kaj sploh je oksidativni stres in kako ga omiliti?

Kaj je oksidativni stres?

Oksidativni stres kaže na neravnovesje naravnih – oksidativnih in antioksidativnih procesov in nastane zaradi nastajanja radikalov 1 , ki jih sprožajo različni dejavniki, kot so nepravilna prehrana, kajenje, UV-žarki (izpostavljenost soncu), smog, dim, onesnaženost zraka ali pa kemični oksidanti. Dokazano je, da radikali poškodujejo kožne celice in tako povzročajo hitrejše staranje kože (večja verjetnost nastanka gub,
starostnih peg ipd.). Na večino dejavnikov, ki pospešujejo nastajanje radikalov, lahko vplivamo z zgolj nekaj spremembami življenjskega sloga (redna UV-zaščita, prenehanje kajenja, prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, itd.).

Kako nastanejo radikali?

Radikali so visokoreaktivne kisikove molekule, ki so stranski produkt stalnih biokemijskih reakcij v telesu. Te reakcije včasih razcepijo parne kisikove molekule v dva ločena atoma z neparnimi elektroni, ki potem potujejo po telesu in iščejo elektron, s katerim bi tvorili stabilen par (zato reaktivni). V tem procesu iskanja pa poškodujejo celične membrane, DNK in beljakovine, kar se odrazi kot prehitro staranje kože – predčasen pojav vidnih znakov staranja, kot so drobne linije in gubice, ter utrujen in pust videz kože.

Zakaj so radikali škodljivi za kožo?

Najbolje nazorno lahko vidite, kako oksidativni stres in radikali vplivajo na prezgodnje staranje kože, če pogledate jabolko, ki ga odgriznete ali prerežete na pol in potem pustite stati nekaj časa na zraku. Jabolko postaja rjave barve. To je proces oksidacije, ki jo povzročijo radikali. Na podoben način se več desetletij (ne zgolj nekaj minut ali ur) odvijajo podobni procesi v naši koži. Med celicami, ki jih radikali v koži poškodujejo, pa so tiste, ki so odgovorne za tvorbo kolagena, hialuronske kisline in elastina, ki dajejo koži mladosten videz in čvrsto strukturo. Tvorba teh snovi sicer s staranjem naravno upada, a oksidativni stres ta proces pospeši.

Kako preprečiti poškodbe kože?

Za nevtralizacijo potencialno škodljivih radikalov naše telo uporablja antioksidante. To so snovi, ki se hitro vežejo na radikale in jih s tem nevtralizirajo, da se ne vežejo na katero drugo molekulo v telesu, s čimer zmanjšajo nastajanje škode v celicah in pomagajo zaščititi organizem pred oksidativnim stresom. Nekateri antioksidanti naravno nastajajo v našem telesu, druge pa vnašamo s hrano ali prek kože s kakovostno naravno kozmetiko. Najbolj znani antioksidanti so vitamini A, C in E ter
betakaroten (provitamin A). Vsekakor na zmanjšanje količine radikalov vplivata zdrav življenjski slog ter redna in ustrezna nega kože. S tem lahko učinkovito preprečite prezgodnje staranje kože in upočasnite nastanek vidnih znakov staranja.

Zdrav življenjski slog

Zdrav življenjski slog vključuje uravnoteženo, zdravo prehrano, bogato z antioksidanti. Z njimi so še posebej bogati citrusi, stročnice, fižol, zelena zelenjava, oreščki in mastne ribe. Ravno tako blagodejno bodo na vašo kožo vplivali opustitev kajenja, zmanjšanje količine zaužitega alkohola ter uživanje velike količine vode, neizpostavljanje direktnim sončnim žarkom, redno gibanje, zadosti spanja in zmanjšanje stresa.

Redna, vsakodnevna nega kože

Redna, vsakodnevna nega kože pa temelji na treh osnovnih korakih: čiščenje, redno izvajanje pilinga ter vlaženje in nega z uporabo močnih negovalnih sestavin z dokazanim antioksidativnim učinkom. S tem lahko učinkovito zaščite kožo obraza pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot so sonce, vroča in hladna podnebja ter onesnaženost zraka.

Prej boste začeli negovati svojo kožo, lažje boste preprečili prezgodnje staranje. Naravna linija izdelkov INTHELINE Poppy Delight je bila razvita ravno z namenom, da celovito poskrbi za vašo kožo in zavira prehitro staranje ter razvaja vašo kožo z bogatimi aktivnimi sestavinami, ki so močni antioksidanti.

Hvala za prijavo na novičke! Na tvoj email sem že poslala 2 brezplačni e-knjigi. Preveri tudi naš najbolj prodajan izdelek: